Целта на Путин е турско-кюрдска война

В близките дни, а може би и седмици, целият свят ще обсъжда решението на руското правителство да изтегли войските си от Сирия.

На 14 март Путин съобщил по телефона неприятната новина на Башар Асад, а в лична среща – на министъра на външните работи Сергей Лавров и на министъра на отбраната Сергей Шойгу. На Шойгу било заповядано да започне изтеглянето на войските незабавно, още на следващия ден.

В абсолютно недоумение са не само чуждестранните наблюдатели, коментатори и анализатори, но и руската преса. Руската англоезична телевизия RT, която по статут, е длъжна да оправдава всякакви решения и действия на Кремъл, в тези часове изглежда изгубена и бледа, тъй като може единствено да повтаря изявлението на Путин, че руската армия в Сирия е изпълнила задачата си.

Но, междувременно, това не е вярно. Режимът на Асад не е стабилизиран. Ислямска държава не е отслабена. Опозицията на Асад не е унищожена. Путин изпълни само една задача:

разпалването на гражданска война в Сирия

В случилото се нас, по-скоро, трябва да ни учудва не толкова намерението на Путин да изтегли войските от Сирия (които, според официалните изявления на Кремъл не са били там), колкото факта, че това беше обявено публично и неочаквано.

Нали, войските, които тихо навлязоха в Сирия на 30 септември 2015 година, можеха също толкова тихо да бъдат изтеглени. Защо трябваше това да бъде обявено публично, като едновременно беше подчертано, че Русия си запазва военно-въздушната база в Латакия и военно-морската база в Тартус и ще ги отбранява.

Путин обяви не изтеглянето на руските войски от Сирия. Путин обяви, че в Москва е взето решение „да предаде“ Асад, захвърляйки го на произвола на съдбата и развързвайки ръцете на опозицията да унищожи Асад.

Остава ни само да разберем от какво е предизвикана промяната в руската позиция, ако случилото се е действителна „промяна“, а не изначално планирана акция.

Има отговор на този въпрос. Петте месеца военна кампания в Сирия показаха (в Кремъл знаеха това от първия ден), че е невъзможно да бъде задържан на власт Асад.

Едновременно с това се потвърди, че в Сирия Русия предпочита да подкрепя друга сила: кюрдите, които се борят за създаването на собствена независима държава. Но създаването на Кюрдистан може да стане само против волята на Асада, а не с неговото съгласие, защото това ще означава

окончателният и формален разпад на Сирия

Съответно, създаването на Кюрдистан изисква отстраняването на Асад и разделяне на Сирия, което на 14 март Путин е съобщил и на президента на САЩ Барак Обама (по телефона).

Бихме могли да се зарадваме за кюрдите, които получават шанс да създадат своя държава и да съчувстваме на Туриця, обречена на война с кюрдите. Но турско-кюрдската война може да се окаже продължителна и кървава, на кюрдите ще се наложи да платят за независимостта си висока цена, а хуманитарните последствия от такава война ще се окажат катастрофални за населението.

В същото време Турция, като светска държава, ще престане да съществува. Тя ще се плъзне по релсите на мюсюлманския екстремизъм, поставяйки под заплаха членстовото си в НАТО и статута си на кандидат за ЕС.

Понеже целта на Путин е да отслаби НАТО и Евросъюза, то избраното от него средство – да спре подкрепата за Асад, което ще доведе до създаването на Кюрдистан и кюрдско-турска война – безусловно е оправдано от негова гледна точка.

Юрий Фелштински за Кasparov.ru

Един коментар

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *