Да не се правят на по-големи нещастници от нас!

Искам да видя какво е в Бурунди,Того, Бенин и Руанда. Искам да разбера какво е онова, което прави тези държави по-нещастни от България. Според последното изследване на световния индекс на щастието ние сме на 138-о място, а са проучени 158 държави. Пред нас са Камерун, Шри Ланка и Малави. В първата петица на щастливците са Швейцария, Исландия, Дания, Норвегия и Канада.

Искам да разбера къде ги стяга чепикът в Бурунди и Руанда, та се правят на по-големи нещастници от нас.  Това не е възможно. Не приемам това място в класацията за нормално. Достатъчно е да видите как говорят политиците сутрин и вечер – като политици на най-нещастната страна в света. Достатъчно е да видите  т.н интелигенция как вечно мрънка и оплаква съдбата си – как едно време им държали и гърнето, а сега им го ритнали и се напикават в гащите. Как не си харесваме футбола, балета, тотото, как сме омерзени от самите себе си. Как чакаме цял живот някои да ни мине отзад и да ни оправи.

По цял ден от екрана ни се зъби една ревяща нация, обрасла в мазоли, които няма начин да не настъпиш. Е как, по дяволите, в Того и Руанда ще има по-големи нещастници. Айде да се мерим тогава, а не да ни пробутват класации, в които сме на толкова престижно място. Има нещо сбъркано.

Само 31 процента от българите казали, че са щастливи. Защо „само“? Та това е фантастичен процент, ако гледате, слущате и четете за живота около вас.

Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN) , която следи индекса на щастието, е съставена от хора от академичните среди, правителствата и частния сектор.  Тези хора ни шокират с още един факт – спрямо периода 2005-2007 г. България е отчела подобрение в индекса си с 0.375 пункта и се нарежда на 33-то място в класацията за промяната в усещането за щастие. В тази класация на първо място е Никарагуа с +1.121 пункта, а последна – Гърция с -1.470 пункта.

Т.е, разбирате ли колко напредваме – 0,375 пункта  за седем години. Как е станала тая работа?

18 коментара

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *